Česalnice Ljubljana d.d.
Domov Domov Kontakt Kontakt Kazalo Kazalo
Tel: (01) 280 90 02
E-mail: info@cesalnice.si

Izpadanje las

Človeški lasje se med seboj močno razlikujejo po barvi in trdnosti, ljudje smo različno poraščeni po glavi in telesu, odvisno od spola, starosti, rase in dednih zasnov. Kljub mnogim razlikam med lasmi je normalno za vse, da smo poraščeni po temenu in zatilju. Lasje in dlake so iz beljakovine, imenovane keratin, ki jo tvorijo lasni mešički v zunanji plasti kože. Ko mešički tvorijo nove lasne celice, izrivajo stare skozi površino kože. Na povprečni glavi odraslega človeka je od 100.000 do 150.000 las. Življenjska doba lasu je približno 5 let, nato ga izpodrine in nadomesti nov las. Na normalnem zdravem lasišču je vsaj 80% las v obdobju rasti (anageni fazi), pri nastajajoči pleši pa se ta delež manjša in se poveča delež las v fazi izpada (telogeni fazi). Rast in mirovanje las se redno izmenjujeta.

O normalnem pojavu izpadanja las govorimo, če dnevno izpade 70 las, ki jih nadomestijo novi lasje. V obdobju 4 do 6 let pa se čisto obnovijo. V kolikor dnevno izpade več kot 70 do 120 las, govorimo o prekomernem izpadanju las. Starejšim se obnavljanje rasti las zmanjšuje in lasje so vedno tanjši.

Moška pleša sodi med trajne plešavosti in je dedno pogojena. Pri zdravih moških se prvi znaki pojavijo pri 17 letih, pri ženskah, ki nimajo nobenih hormonskih motenj pa med 25 in 30 letom starosti. Moškim pričnejo pospešeno izpadati lasje na čelnem delu, kasneje, lahko tudi istočasno pa na temenu. Lasišče ostane vedno poraslo v zatilju, v stranskih in senčnih predelih. Pri ženskah pa je izpadanje las že od samega začetka enakomerno porazdeljeno. Lasje se po vrhu glave razredčijo, gola koža teh predelov pa je zelo redka.

Poznamo tudi začasno izpadanje las katerega vzroki so lahko visoka vročina, motnje delovanja ščitnice, pomanjkanje železa, splošna anestezija, hormonske motnje ali izrednim stresom ter pri ženskah po porodu. Pri teh stanjih veliko lasnih mešičkov preide v fazo mirovanja, kar povzroči izrazito redčenje las. Tudi uživanje nekaterih zdravil (pomirjevala, zdravila proti vročini (antipiretiki) lahko poškodujejo las, zaustavijo razmnoževanje celic, citostatiki, proti strjevanju krvi, analgetiki, antiseptiki, aspirin v večjih količinah zaužitih tablet, zdravila proti malariji), neprimerna prehrana - hujšanje, pretirana debelost, pomanjkanje tekočine (dehidracija) lahko povzroči začasno izpadanje las. Izpadanje las lahko povzročijo tudi opekline, obsevanje lasišča z rentgenskimi žarki ter izpostavljenost lasišča nekaterim kemikalijam. V teh primerih začnejo lasje spet normalno rasti, ko odstranimo vzrok.

Poznamo tudi t.i. krožno izpadanje las, kjer lahko v kratkem času nastanejo okrogli, plešasti predeli, kateri se ponavadi obnovijo. Ponavadi zrastejo svetlejši lasje. Pogosti vzroki so lahko razni šoki.

Trajne plešavosti so posledica poškodbe, globlja gnojna vnetja, tuberkuloza kože. Trajne pleše v obliki manjših arealov lahko nastanejo zaradi zelo dolgega ponavljajočega se pritiska.

Ženska plešavost se pojavi v starejših letih, redčenje las je po vsem lasišču enakomerno, najbolj izrazito pa na temenu, popolna plešavost pri ženskah je redka.

Začasne pleše v manjših ali večjih predelih nastanejo kot posledica pritiska npr. na zatilju dojenčka, pri neprimernih frizurah (čop, sponke zapete na enem in istem mestu...)

Pri nenadnem izpadanju las v šopih je treba takoj k zdravniku. Možna so težja obolenja ali zastrupitve. Ženske naj si vsekakor dajo pregledati ravnovesje mineralov in estrogenov! Če izpadajo lasje na strogo omejenem okroglem delu kože, se je treba prav tako posvetovati z zdravnikom, da ugotovi vzrok!

Čeprav naravne plešavosti ne moremo zaustaviti, lahko lase zaščitimo pred poškodbami, ki bi lahko privedle do njihovega redčenja.

Kako si lahko pomagamo?
V kolikor je izguba las povezana s stresom, pomagajo nekateri alternativni načini - sprostitvene tehnike - kot so joga, meditacija.
Masaža lasišča - izboljša krvni obtok in zdravje las in lasišča.
Redno krtačenje - je za stanje las zelo koristno. Izberemo srednje trdo krtačo iz naravnih ščetin, ki las ne bo trgala. Delamo dolge potege od lasišča do konca las. Tako enakomerno razporedimo njihovo naravno maščobo in prekrvavimo lasišče.
Pravilna prehrana železo, jod in vitamini skupine B, zelenjava, sadje, polnozrnate žitarice ter O’rising zeliščna kozmetika nudi učinkovito pomoč pri različnih problemih, neuglednih in problematičnih las in lasišča.

V naših frizerskih salonih s pomočjo O`rising lasne kozmetike izvajamo tudi ustrezne masaže lasišča proti izpadanju las, kadar gre za izpadanje las zaradi težav lasišča (prekomerna maščoba, mastni prhljaj, slaba prekrvavitev lasišča.
V primerih začasne izgube las zaradi trenutnih stanj pomaga masaža in obdelava z pripomočki O`rising pripraviti lasišče na rast novih las, ki za svojo rast potrebujejo očiščeno in primerno prehranjeno in prekrvavljeno lasišče.

Obdelavo lasišča pri izpadanju las pričnemo z esencialnim oljem VS/i, s katerim pomagamo pospešiti prekrvavitev lasišča. Nanesemo ga na določene energetske točke na lasišču in ne masiramo, ker vsebuje pekočo papriko in cimet. Las se prehranjuje iz krvi, zato je zelo pomembno, da je lasišče čisto in kri prinese dovolj kisika in hranilnih snovi do mešičkov in las. Obdelavo lasišča nadaljujemo z energetsko komponento D, ki jo z blazinicami prstov rahlo vtremo v lasišče. Nato nanesemo na lasišče masko za krepitev rinforzante, ki ji primešamo kapsule mineramide, ki vsebujejo minerale in vitamine, maski dodamo še esencialno olje proti izpadanju las. Nadaljujemo z ročno masažo lasišča. Po 10 minutah izperemo lase z ustreznim šamponom proti izpadanju las in nato nanesemo na lasišče tonik proti izpadanju las, ki ga blago masažo utremo v lasišče. S tem je postopek kompletne obdelave proti izpadanju las zaključen in nadaljujemo z oblikovanjem pričeske.

Strankam priporočamo, da lasišče z tonikom in šamponom za krepitev in proti izpadanju las nadaljujejo tudi doma. Izdelki O`rising se lahko med seboj mešajo in se dobro dopolnjujejo, zato z njimi lahko kljubujemo še tako zapletenim težavam las in lasišča, saj gre za lasno kolekcijo, ki je namenjena predvsem za intenzivno nego problematičnih vrst lasišča in intenzivne nege izsušenih ali poškodovanih las. Izdelki O`rising niso dostopni v prosti prodaji, temveč jih lahko dobite le v naših salonih. Pred uporabo izdelkov O`rising se posvetujte z našimi frizerji, ki so strokovno usposobljeni za celovito obdelavo in obravnavo las in lasišča.

Oglejte si izdelke proti izpadanju las.
  Natisni strannatisni stran Priporočite naspriporočite nas