Česalnice Ljubljana d.d.
Domov Domov Kontakt Kontakt Kazalo Kazalo
Tel: (01) 280 90 02
E-mail: info@cesalnice.si

Mastni lasje

Noben del kože na telesu ne vsebuje toliko žlez lojnic kot lasišče. Prekomerno izločanje maščobe lahko povzročijo zunanji dejavniki kot so pretopla voda, prevroč zrak sušilca za lase, neprimerna higiena in notranji dejavniki kot so stres, dednost, preobremenjenost, hormonske spremembe, bolezni prebavil, pomanjkanje vitaminov. Drastični primeri mastnega lasišča vodijo v seboreična stanja, ki so v primeru nepravočasnega reagiranja lahko zelo nevarna saj lahko povzročijo izpadanje las in trajno plešavost posebno pri mladih do 25 leta, ko je pojav prekomerne maščobe na lasišču najpogostejši.

Kaj je seboreja ?
Seboreja je kožna bolezen za katero je značilno prekomerno (izločanje maščobe) delovanje žlez lojnic in spremenjena sestava maščobnega izločka, ki je posledica kopičenja maščobnih kislin. Za nemoteno rast las poskrbijo lojnice, ki s svojimi izločki mažejo las. Če je teh izločkov preveč in pravimo, da imamo mastne lase ali seborejo lasišča. Če nas poleg vsega še srbi glava in je koža na nekaterih mestih pordela, imamo vse znake seboroičnega dermatitisa.

Poznamo dve vrsti seboreje:

  1. Mastna seboreja kjer je izloček žleze lojnice bolj tekoč, zato se hitreje razlije po laseh in v nekaj dneh je videz las masten in štrenast.

  2. Suha seboreja kjer izloček lojnic ni tekoč, temveč je trdnejši. Tvori se tudi prhljaj, ki je ujet v maščobnem izločku. Maščoba se nabira okoli lasnega mešička, naredi zamašek, las ne diha in posledica tega je tudi izpadanje las. Takšno lasišče je potrebno očistiti, oziroma odstraniti nakopičeno maščobo, da koža zadiha in sprejme nadaljnjo nego. Lasje pri suhi seboreji so običajno suhi, lomljivi, lasne konice se cepijo. Treba jih je ponovno nahraniti z proteini, ki lasem vrnejo vlago, jih okrepijo in poskrbijo za prožnost in elastičnost. Težava pa ni samo v prekomernem izločanju loja, pač pa tudi v slabem delovanju žlez lojnic. Te proizvajajo premalo maščobe, da bi bili lasje prožni. Kakor pri mastnih laseh je tudi tu vzrok genetski.

Na zdravje las vpliva tudi življenjski slog, največji sovražnik je stres. Premalo vitaminov, mineralov in beljakovin poslabša kakovost las in kože, zato je pomembno zdravo prehranjevanje. Pomemben dejavnik pa je zagotovo tudi pravilna nega lasišča. Prava izbira izdelkov in pravilen način uporabe občutno pripomore k boljšemu počutju in lepšemu videzu lasišča in las.

Mastni lasje se svetijo, ker se maščoba z glavnikom prenaša iz lasišča na lase. Imamo lahko mastno lasišče s suhimi lasmi v primeru kemične obdelave (trajne, beljenje ali barvanje) las.

Pri problemih mastnega lasišča z izpadanjem las je najprej potrebna nega mastnega lasišča, da odpravimo prekomerno maščobo lasišča, nato pristopimo k negi lasišča proti izpadanju las.

V naših salonih uporabljamo proizvode kolekcije O’rising, ki učinkovito rešujejo probleme prekomernega izločanja maščobe na lasišču. Pri delu v salonu opravljamo kompletne storitve (tretma) za nego lasišča s prekomerno maščobo. Lasišče najprej očistimo s čistilno D komponento in ga tako pripravimo za nadaljnjo obdelavo. Nato nanesemo na lasišče masko z oljem melise katere efekt povečamo z dodatkom (sebo) eteričnega olja mente, sivke, materine dušice, isopa, žajblja in gladeža, ki se uporablja pri mastnem temenu, prekomernem znojenju in izpadanju las z mastnega temena. Pri intenzivnejši negi dodamo maski z eterični oljem tudi kapsule mineramide, ki vsebujejo minerale, proteine, sladkor, encime in vitamine. Po prijetni sproščujoči masaži lase umijemo s šamponom za mastno lasišče in lase, ki mastno lasišče čisti, pri tem pa upošteva njegovo pH vrednost. Razvija uravnovešeno izločanje loja in potenje na lasišču. Zahvaljujoč blagemu delovanju je dovoljena pogosta uporaba. Lase zbrišemo in na lasišče nanesemo tonik proti mastnemu lasišču, ki se ne izpira. Lasišče zmasiramo in s tem postopek obdelave končamo. Pri hujših oblikah prekomernega izločanja maščobe je potrebno postopek večkrat ponoviti.

Glede na to, da je prekomerna maščoba motnja na lasišču jo je možno odpravljati z ustreznim šamponom proti mastnim lasem, kadar so lasje naravni torej brez trajne ondulacije ali barve oz. belila. V primeru, ko se s problemi prekomerne maščobe lasišča srečujejo ljudje, ki imajo lase kemično obdelane je potrebno uporabljati za odpravljanje prekomerne maščobe lasišča izdelke, ki se nanašajo le na lasišče to so toniki in maska, za umivanje las pa je potrebno izbrati šampon primeren njihovim lasem. V primeru barvanih las je potrebno uporabljati šampone za barvane lase, ki lasem vračajo vlago in sijaj.

Izdelki O`rising se lahko med seboj mešajo in se dobro dopolnjujejo, zato z njimi lahko kljubujemo še tako zapletenim težavam las in lasišča, saj gre za lasno kolekcijo, ki je namenjena predvsem za intenzivno nego problematičnih vrst lasišča in intenzivne nege izsušenih ali poškodovanih las. Pomembna je prava izbira šampona, da ne draži lasišča in da prekomerno ne odlušči loja. Koža mora biti zaščitena pred negativnimi posledicami, kot so izpadanje las, nastanek mikrobov, glivic in pomanjkanje fiziološkega PH. Uporabljajo se tudi toniki, ki vsebujejo sestavine, ki vežejo maščobo, da se lasje ne mastijo prehitro. Izdelki O`rising niso dostopni v prosti prodaji, temveč jih lahko dobite le v naših salonih. Pred uporabo izdelkov O`rising se posvetujte z našimi frizerji, ki so strokovno usposobljeni za celovito obdelavo in obravnavo las in lasišča.

Oglejte si izdelke proti mastnim lasem.
  Natisni strannatisni stran Priporočite naspriporočite nas