Česalnice Ljubljana d.d.
Domov Domov Kontakt Kontakt Kazalo Kazalo
Tel: (01) 280 90 02
E-mail: info@cesalnice.si

Prhljaj

Prhljaj je pogost kroničen bolezenski pojav, ki se pokaže na lasišču, včasih pa tudi na obrveh in trepalnicah. Z prhljajem se srečuje več moških kot žensk, ker so moški spolni hormoni tisti, ki vplivajo na nastanek prhljaja. Prhljaj se pojavlja po vsem svetu in pri vseh rasah. Najpogosteje med 18 in 40 letom, pa tudi pri starejših, čeprav v starosti prhljaj pri večini izgine.

Mnoge bolezni in stanja lasišča včasih zelo spominjajo na prhljaj. Na luskavico moramo pomisliti predvsem takrat, ko je klasično odpravljanje prhljaja neuspešno in je luskavica prisotna v družini. Kronična kontaktna ekcemska vnetja, so posledica stalnih ali ponavljajočih stikov z različnimi snovmi, ki na koži sprožijo vnetna dogajanja. Če so stiki stalni, v manjših odmerkih in je vnetna reakcija kronična in šibko izražena, takrat je lahko prisotno samo blago luščenje in občasno srbenje, kar lažje zamenjamo s prhljajem.

Na nastanek prhljaja vplivajo številni dejavniki:

  • Glivica PITYROSPORUM OVALE, ki je sicer s prostim očesom nevidna in v normalnih okoliščinah neškodljiva, saj je prisotna na vsakem lasišču. Pri ljudeh, ki so nagnjeni k prhljaju, se glivica prekomerno razmnoži in povzroči nastanek belih luskastih oblog, ki jih ponavadi spremlja še srbenje.
  • Spolni hormoni vplivajo na delovanje žlez lojnic. Prhljaj se ponavadi pojavi, ko je delovanje hormonov najmočnejše.
  • Na čezmerno razmnoževanje glivic vpliva še več dejavnikov: stres, letni čas in neugodne vremenske razmere, onesnaženo okolje, način prehrane in neprimerna nega. Pomemben dejavnik je tudi zmanjšanje odpornosti organizma.

Govorimo o suhem in mastnem prhljaju
Suhi prhljaj opazimo na obleki, ker pada z lasišča. Pojavlja se večinoma pozimi in ne povzroča rdečine in srbenja lasišča. Spomladi in poleti se ponavadi tako lasišče pozdravi in težave vsaj delno izginejo. To je mogoče pripisati ugodnejšim vremenskim razmeram, drugačni prehrani in prijetnemu času počitnic.

Mastni prhljaj je veliko hujša oblika in ga ne vidimo na obleki. Luske so večje in jih maščoba zadržuje na lasišču in laseh, kjer ta strdek predstavlja zamašek, zato ga pogosto zlasti pri moških spremlja izpadanje las.

Prhljaj ni posledica slabe higiene, čeprav zaradi nerednega umivanja las in nenegovanega lasišča, pri ljudeh, ki prhljaj že imajo postane plast še debelejša. Nastanek prhljaja lahko pospeši tudi neprimeren šampon ali pa njegova nepravilna uporaba, ki lahko izsuši kožo lasišča.

Prhljaj ni nalezljiv in ga ne moremo prenesti z glavnikom, škarjami ali v frizerskih salonih.

Moramo poudariti, da gre pri prhljaju za kronično in praktično neozdravljivo motnjo, ki jo lahko začasno odpravimo in omilimo ne moremo pa je dokončno odpraviti, ker gre za glivico, ki je normalno prisotna po vsej koži. Ob hujših oblikah pojava prhljaja je treba poiskati pomoč pri zdravniku, ki bo ob pregledu predpisal ustrezno zdravilo.

Prhljaj je potrebno zdraviti, čeprav je to včasih tudi zelo zahtevno. Prvi ukrep je izbira kvalitetnega šampona proti prhljaju in ga uporabljati največ dvakrat na teden. Pustimo ga delovati na lasišču tri do pet minut. Šampon proti prhljaju vsebuje snovi, delujejo proti glivici PITYROSPORUM OVALE. Ta šampon ne sme uničiti kislo maščobnega plašča, ki ščiti kožo lasišča. Odstranjevanje lusk dosežemo že z rednim umivanjem lasišča. Pri zelo trdovratnih primerih ali zanemarjenih lasiščih pa si pomagamo tudi s sredstvi, ki topijo roževino.

Ključ do zadovoljne stranke, ki želi odpraviti prhljaj je v ustrezni redni negi lasišča. Prhljaj lahko kljub temu, da je motnja kronična ob ustrezni negi in z uporabo ustreznih kozmetičnih sredstev zadovoljivo kontroliramo, tako da prhljaja praktično ne vidimo.

V naših salonih uporabljamo proizvode kolekcije O’rising, ki učinkovito rešujejo probleme prhljaja na lasišču. Pri delu v salonu opravljamo kompletne storitve za nego lasišča s prhljajem, tako da lasišče očistimo s čistilno D komponento in ga tako pripravimo za nadaljnjo obdelavo. Nato nanesemo na lasišče masko proti prhljaju katere efekt povečamo z dodatkom eteričnega olja za suhi ali mastni prhljaj odvisno od vrste prhljaja in dodamo kapsule mineramide, ki vsebujejo minerale in vitamine. Po prijetni sproščujoči masaži lase umijemo s šamponom proti prhljaju, ki pa ga je potrebno redno uporabljati. Po končanem pranju lase blago zbrišemo in na lasišče nanesemo še tonik proti prhljaju. Lasišče zmasiramo in s tem postopek obdelave končamo. Pri hujših oblikah prhljaja je potrebno postopek večkrat ponoviti.

Glede na to, da je prhljaj motnja na lasišču je možno odpravljati prhljaj z ustreznim šamponom proti prhljaju, kadar so lasje naravni torej brez trajne ondulacije ali barve oz. belila. Zato je v primeru, ko se s problemi prhljaja srečujejo dekleta ali ženske, ki imajo lase kemično obdelane potrebno uporabljati za odpravljanje prhljaja izdelke, ki se nanašajo le na lasišče to so losioni in maska proti prhljaju, za umivanje las pa morajo izbrati šampon primeren njihovim lasem. V primeru barvanih las je potrebno uporabljati šampone za barvane lase, ki lasem vračajo vlago in sijaj.

Izdelki O`rising se lahko med seboj mešajo in se dobro dopolnjujejo, zato z njimi lahko kljubujemo še tako zapletenim težavam las in lasišča, saj gre za lasno kolekcijo, ki je namenjena predvsem za intenzivno nego problematičnih vrst lasišča in intenzivne nege izsušenih ali poškodovanih las. Izdelki O`rising niso dostopni v prosti prodaji, temveč jih lahko dobite le v naših salonih. Pred uporabo izdelkov O`rising se posvetujte z našimi frizerji, ki so strokovno usposobljeni za celovito obdelavo in obravnavo las in lasišča.

Oglejte si izdelke proti prhljaju.
  Natisni strannatisni stran Priporočite naspriporočite nas